Scoutdräkten och märkena

Det viktigaste yttre kännetecknet inom scoutingen är scoutdräkten. Baden-Powell ville av jämlikhets- och praktiska skäl ta i bruk en enhetlig scoutdräkt. Då alla gick klädda i likadana kläder, kunde ingen skilja ut scouter ur olika samhällsklasser på basen av klädseln. Scoutdräktens färg och material kan i dag variera och det finns många olika modeller. Men scoutdräkten har ändå kvarstått som ett av scoutens viktigaste kännetecken, som gör att man känner igen scouter på olika håll i världen. Dräkten berättar om en vilja att hjälpa och en förmåga att tjäna andra.

 

Scouthalsduken använder scouterna alltid både på möten och under utfärder. På kårhalsduken sys kårmärket fast ca 1 cm från kanten så att liljorna (spetsiga ändor) pekar uppåt och nedåt medan klövrarna (runda ändor) pekar åt sidorna. Scouterna får scouthalsduken i samband med löftesgivningen som oftast tar plats under en utfärd eller i samband med julfesten eller scoutkyrkan.

 

Vi rekommenderar att de yngre scouterna använder kårcollegen som scoutskjorta (beställs via kåren) men det går också bra att använda en mörkblå collegetröja eller ylletröja. Scouterna får även köpa den officiella scoutskjortan eller scoutriggen som den också kallas (införskaffas hos Partiovaruste).