Hemlängtan

Verksamhet i naturen är en viktig del av scoutingen och därför åker vi scouter gärna på utfärder och läger. De flesta scouter trivs mycket bra på lägren och vänjer sig snabbt vid att vara borta hemifrån. Vid utfärder som varar över en natt eller vid längre läger kan scouten ibland känna sig ängslig över att vara borta hemifrån. Hemlängtan är inte alls ovanligt bland både yngre och äldre scouter. Det hör till en naturlig del av utvecklingen från barn till vuxen att småningom frigöra sig från föräldrarna och bli självständig. Denna process bör stödas hemifrån och det är bra att uppmuntra yngre scouter att delta i scoutevenemang med jämnåriga scoutkamrater.

Scoutledare är vana att ta hand om yngre scouter med hemlängtan. Ofta brukar hemlängtan uppstå vid läggdags och därför strävar vi till att ha ett aktivt kvällsprogram där man bland allt det roliga inte hinner "tänka på läggdags". Vid läggdags är flera scoutledare närvarande och lugnar ner lägret så att alla får somna i lugn och ro utan störningar. Då vi märker att en scout är ledsen, brukar vi trösta scouten och tala med honom tills han lugnar sig. Vi sitter ofta vid scoutens sovplats tills han somnat. 

Ibland räcker dessa vanliga knep inte till och scouten är närmast otröstlig. Då kan det ibland hjälpa att få ringa hem till mamma eller pappa och få försäkra sig om att allting hemma är som förut, att det inte finns något som man behöver oroa sig för. Föräldern kan bäst stöda scouten genom att diskutera det roliga som skett under dagen på scoutlägret och lugna scouten med att det inte finns något som han behöver oroa sig för. Enstaka gånger händer det att scoutledaren i samråd med föräldern kommer överens om att scouten mår bättre av att åka hem. Vi försöker undvika denna lösning så gott det går, eftersom tröskeln för att i fortsättningen övernatta på ett scoutevenemang då blir mycket större. En lösning kan vara att scouten deltar i lägerprogrammet dagtid och åker överenskommet hem till natten. Om du som förälder vet att ditt barn lätt får hemlängtan kan du inför utfärder kontakta gruppledaren eller lägerchefen på förhand.

 

Telefonen med till lägret?


Det finns flera orsaker till att vi inte rekommenderar att yngre scouter tar med sig telefonen och nöjeselektronik på utfärder och läger. Scoutverksamheten bedrivs utomhus i alla väder och risken är stor att telefonen blir blöt eller tappas bort. Då vi är tillsammans med andra scouter behöver vi inte nöjeselektronik såsom musikspelare, elektroniska spel o.s.v. och kontakt med omvärlden via chat, Facebook etc. hinner man sköta hemma. (Även vi ledare undviker att använda telefonen i onödan under scoutevenemang och ibland kan det rentav vara befriande att låta den vara avstängd.) Scoutledare tar alltid säkerheten i beaktande och säkerställer att scouterna tryggt kan röra sig i naturen. Äldre ledare har alltid telefoner till hands ifall av en olycka. Om scouten känner sig ledsen eller har hemlängtan är det viktigt att vi scoutledare får veta det så att vi kan göra vårt bästa för att avhjälpa situationen. Om scouten har med sig en telefon och hellre ringer hem, kan det hända att vi aldrig får veta att scouten känner sig ledsen. Vi har alltid en evenemangsansvariga som alltid har med sig telefon, med vilken föräldrarna kan kontaktas vid behov. Kontaktuppgifter till evenemangsansvariga hittas i evenemangsinformationen.